Foto's en filmpjes van het Stads- en Dorpsomroepersconcours 2009 op zaterdag
en op zondag het Shanty & Zeeliederenfestival.

Op zaterdag 26 september 2009 werd in Zandvoort voor de elfde keer het Stads- en Dorpsomroepers concours georganiseerd. Vijftien omroepers, waaronder één vrouw, kwamen weer naar Zandvoort om te strijden om het Noord Hollands kampioenschap. De deelnemers kwamen uit het gehele land. De jury bestond uit burgemeester Niek Meijer, Lana Lemmens en Mariska van Huystede. Henk van de Nieuwenhuizen eindigde op de eerste plaats. Peer Witzel werd tweede en onze dorpsgenoot Klaas Koper werd derde. En op zondag 27 september vond het Shanty & Zeeliederenfestival in Zandvoort plaats. In de pauze trad het zangduo "Maral & Sharon " op samen met leerlingen van Studio 118.De deelnemers werden smorgens ontvangen op het Raadhuis en burgemeester Niek Meijer mocht van de omroepers diverse cadeaus ontvangen.Eén van de 'spelregels' bij het Dorpsomroeperconcours is dat er een thema aangedragen wordt waar de omroepers tijdens het optreden aandacht aan besteden. Dit keer werd gekozen voor het Kennemer dierentehuis. Na voordracht van één van de omroepers is er spontaan een collecte gehouden. Dit geld heeft burgemeester Meijer, samen met de Zandvoortse dorpsomroeper Klaas Koper aan het dierentehuis overhandigd.

Foto's van het 12de Shanty en Zeeliederenfestival in Zandvoort aan Zee

Shanties zijn liedjes die zeelui vroeger aan boord van de zeilschepen zongen. Zij zongen vooral bij het hijsen van de zeilen en het door de wind brengen van het schip. Door het zingen werd het tempo goed op elkaar afgestemd. Ook met het wegpompen van lekwater of het in en uitpompen van ballast werd gezongen: de zgn. pomp- en haalliedjes
De deelnemende koren, Dulle Griet uit Enkhuizen, Grace Darling uit IJmuiden, Goutumer Shanty- en Balladkoor uit Goutum, De Pôllesjongers uit Woudsend, De Skulpers uit Castricum, Sootjevisch uit Zevenhuizen, ’t Staende Tuijgh uit IJmuiden, Shantykoor VOC uit Vijfhuizen, De Weespertrekvaart Mannen uit Amsterdam, Het Zandvoorts Mannenkoor uit Zandvoort , Het Gemengd Zandvoorts Koper Ensemble uit Zandvoort.Onderstaande filmpjes kunnen in HD kwaliteit beken worden:


Omroepers ontvangen op het Raadhuis van Zandvoort


NIEUWE website met "OUDE" foto's van Zandvoort: "Zandvoortvroeger.nl"

www.robbossink.nl